• Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Ministerul Educației

Colegiul Național „Petru Rareș”

GettyImages-475158089-57f676975f9b586c35f96dc5.jpg

Coordonator:

prof. Marius Ududec

   Întocmit:

   elev  Teodor Jireadă

Argumentarea alegerii temei

Fizica particulelor elementare studiază constituenții fundamentali ai materiei și interacțiunile acestora. O particulă elementară este o particulă subatomică ale cărei proprietăți pot fi înțelese fără a presupune că ea ar avea o structură internă.

Am ales să abordez această temă deoarece cunoașterea originii universului și din ce este alcătuit acesta este un subiect de actualitate și mare importanță în lumea fizicii și nu numai. Numeroși oameni de știință și-au dedicat viața cercetând și (în cele din urmă) aflând despre microcosmosul în care trăim, deci am decis să prezint câteva informații esențiale din acest domeniu, ca un omagiu adus acestor minți luminate.

În dezvoltarea fizicii cuantice, unele particule subatomice inițial considerate elementare s-au dovedit ulterior a avea o structură internă. Explorarea structurii materiei la scară din ce în ce mai mică a fost realizată experimental în procese de ciocnire la energii din ce în ce mai mari: fizica particulelor elementare este cunoscută și ca fizica energiilor înalte.